Gäddorna leker i vikar och vass…

 In Gädda

Jag och Jesper hade redovisat våra skoluppgifter och den tunga tvådagarsveckan vi haft efter påskledigheten var äntligen över!
Vi kastade våra flugspön och vadare i bilen och begav oss mot Tavlefjärden i Umeå, ett ställe som blivit känt för sina gäddor och perfekta vadningsbara miljö.
Påsken, som jag spenderat i Sundsvall och Jesper i Åre , hade inte gett några fiskar.
Fyra hela fiskedagar hade jag lagt under min ledighet, en dag med havsöringfiske och tre dagar med gäddfiske.
Resultatet från detta var 0 fiskar… Havsöringfisket skedde i ljustorpsån, som var otroligt lerig av allt smältvatten. siktdjupet var på sin höjd 10 cm.
 

Ljustorpsån var stendöd

Ljustorpsån var stendöd

Grabbarna under ett gäddfiske pass i ljungan

Grabbarna under ett gäddfiske pass i ljungan

Gäddfisket som vi ägnade mest tid åt, skedde precis under leken och gäddorna var helt ointresserade av våra beten och flugor. Men rapporter om att dom plockade gäddor uppe i Umeå kom till min kännedom, och ryktena gick på stan att “Gäddorna har inte börjat leka i tavlefjärden”

“Gäddorna har inte börjat leka i tavlefjärden”

 
Så nu satt vi där i bilen påväg just dit! väl framme inser man att vadarskorna står kvar hemma i hallen och en halvtimme går bort för att åka tillbaka och hämta dessa.
Väl framme vid vattnet träffar vi tre andra fiskare. -“Vi har fiskat med gröna och guldfärgade flugor” säger en av killarna och håller upp vad han har på linan för tillfället. “Dom har precis börjat leka och är helt ointresserade” fortsätter han. “Det var bra här i början på veckan men nu är det heldött”.
Vi lovade att hojta till om vi fick nån gädda att hugga, och gick sedan vidare, lite uppströms för att fiska av en sträcka av strömfåran.
Överallt runtomkring oss lekte gäddorna, det spratt och plaskade, man praktiskt taget klev gäddorna i skallen när vi gick omkring.
 

Tavlefjärden

Tavlefjärden

Men hugga, det ville dom inte!
Vi gav fjärden dryga 2 timmar av våra liv innan vi gav upp och konstaterade att “Om en vecka eller två, då är det nog jävligt bra här…. men inte nu!”
Jesper får iaf dricka öl

Jesper får iaf dricka öl

Fiskeselfie

Fiskeselfie

 
 
 
 
 
 
 

Kort film från gäddleken i tavlefjärden

 
 
 
 
 

Recommended Posts

Leave a Comment

0