På fisketur med Fishjoin

 In Gädda

I lördags så var jag ute en sväng med Oscar Pendse från Fishjoin och jagade gädda. Vår förhoppning var att få lite förleksgädda, men det visade sig att de inte riktigt vaknat till liv här uppe i Norrbotten än.
jensOscar
Vi arrangerade denna turen på Fishjoin.se, där Oscar är en av grundarna. En riktigt rolig tjänst där man kan arrangera och gå med i fisketurer på nätet. Perfekt om man vill ut och fiska men polarna sviker, eller om du kommer till en ny stad och vill ha ett smidigt sätt att hitta fiskesällskap. Man ställer bara in sitt postnummer i profilen, så dyker det upp förslag på fisketurer i närheten som folk arrangerar. Du kan även själv arrangera en fisketur då man anger plats, tid, art och fiskemetod. Efter en fisketur kan man även betygsätta den man fiskat med, och skriva några ord om turen. De är ännu inne i test-fasen, men jag kan varmt rekommendera att ni går in på fishjoin.se och testar er fram. Ju fler som är med, desto bättre kommer det att fylla sin funktion. Fishjoin var även värd för förra årets karmaauktion där landets alla främsta betestillverkare var med och bidrog, och vi sålde en limited edition av Baitboxbomben.
Nu tillbaka till lördagens fiske.
Vi hade bestämt att jag skulle hämta upp Oscar kl 09.00, men efter att jag tagit en ofrivillig sovmorgon så kom vi iväg runt 10 istället. Målet för dagen var att åka runt och testa om gäddorna hade vaknat till liv här uppe i Norrbotten. Första anhalt var ute i Örarna. Där rinner en liten å mellan havet och en sjö, vilken brukar hålla bra med gädda året om. Det ligger ett sågverk där, och runt det brukar det vara väldigt huggvillig gädda.
Hugg
Väl på plats så inser vi fort att vädergudarna inte är på vår sida idag då det blaskar snöblandat regn stora delar av dagen. Det börjar ganska trögt, men efter att Oscar bytt från ett gummibete till jerk så hugger det redan på andra kastet. Inget monster, men väl en gädda. Receptet för dagen verkar vara att ha lite fart i grejerna. Nästan direkt efter så får vi dubbelhugg, jag på en röd/guldig fluga, och Oscar på sin jerk. Oscar får några gäddor direkt efter varandra, och några som följer.

DCIM100GOPRO

Oscar med dagens första gädda.

 
Denna huggperiod dör dock ut lika fort som den kom, och vi vandrar längst hela ån utan att känna något mer. Vädret sög till och från. Händerna stelnade fort, vilket gjorde att flugkasten bara blev sämre och sämre. Vi tog en liten paus med gifflar ungefär vid den tidpunkten mina kast såg ut som första gången jag flugfiskade. En välbehövlig paus där kaffe skulle kokas. Dock så visade sig min sovmorgon ha förödande konsekvenser då jag packat ett paket lemmel, två kåsor, brännare, fotstöd, vatten…och ingen gas. Jävla röv. Hur fan kan man glömma det? Kanske satte det tonen för resten av dagen, då endast en gädda till fick se dagens ”ljus”.
Jensfluga
Vi åkte runt på lite fler ställen och provade oss fram, men kunde efter några timmars nötande utan resultat konstatera att det fortfarande är liiite tidigt. Uppskattningsvis så har vi ca två veckor till innan det lossnar helt.  Även om det gick lite trögt i lördags så är det alltid kul att det dragit igång lite smått här uppe, och trots att gäddorna denna gång var små, och få, så tar det inte bort känslan av att säsongen startat.
CR
 
Summan av kardemumman blir väl att framförallt inte glömma gasen om du ska ut och fiska. Hur fan ska man kunna förvänta sig att få fisk om man inte kan få i sig rätt mängd kaffe? Idioti.
Fishjoin
Såhär hittar du till fishjoin: http://www.fishjoin.se

Recent Posts

Leave a Comment

0