Minusgrader och trögt fiske…

 In Ädelfisk

10937504_10152746993563043_758610259_n
Rubriken sammanfattar väl min helg ganska bra kan man säga. Jag studerar uppe i Luleå, och förra veckan så var det tentamensperiod = mycket plugg. För de flesta. Inte för mig. Eftersom att man själv planlägger all tid, så planerade jag in så mycket fiske jag skulle hinna med för att ändå klara av att skriva tentamen. Det gick sådär, i båda fallen…
Fisket började på torsdagmorgon då jag och min kära vän Adam lämnade Luleå kring 07.30 med siktet inställt på ett nyöppnat vatten vid namn Vitträsket. Vitträsket är en ganska spännande tjärn, där man satt ut röding för många år sedan. Man har ordnat med fina lekplatser och sätter numera bara ut rom, som sedan kläcks och rödingen lever hela sitt liv här. Man kan säga att det är som ett fejkat naturligt bestånd av röding här, eftersom att rödingen leker självmant, samt att man sätter ut rom. För er som vet vem Gunnar Westrin är, så brukar han fiska här. Det säger en del om att det inte är någon vanlig put´n take-pöl där vilken svenssonfiskare som helst kan få fisk.
Förväntningarna var höga då vi hört att det skulle finnas mycket röding, som dessutom var väldigt på hugget under dygnets ljusa timmar. Jag hade spenderat halva natten på att ordna och fixa med mina ismetespön, och hade gjort iordning ett som jag höll som favorit för dagen. Detta innebar i sin tur att Adam fick låna ett av de andra. Spöna skiljde sig inte så mycket från varandra, men jag körde med ett rött blink, medan Adam hade ett blått. I övrigt var spöna identiskt riggade med stort kopparblänke och en mormyska med maggot.
Första hålen så har man ju den där känslan av att det kan hugga när som helst. Men desto längre tid det går utan hugg, desto mer kommer känslan av fiasko krypande, iallafall för mig. Och det kanske var just detta som var fel när jag missar mitt fösta mothugg för dagen. Detta skulle visa sig vara mitt enda napp på hela dagen….
Efter att vi flyttat oss längre bort på sjön så tar det ca 10 sekunder innan det gungar på bra i Adams spö. 1-0. Efter att första fisken landades så tänkte jag att det skulle släppa, men trots att vi stod 5 meter ifrån varandra så var det bara han som fick napp. Typiskt rödingfiske… Adam lyckades landa 4 fina rödingar under ca en halvtimme, och efter det var det totaldött. Vi gjorde några tappra försök att hitta fisk, men när det var så kallt så man inte visste om man satte kroken i maggoten eller i tummen pågrund av bristande känsel i fingrarna så gav vi upp för dagen.
10942841_10152746993893043_1167886526_nAdam med en fin röding.
Dock så återvände vi på lördagen. Denna gång så drog jag med ännu en vän, Tom. Även denna gång var fisket sjukt trögt i början, och det enda som hände på 4 timmar var att Tom fick en liten abborre. Men så helt plötsligt så drar Adam en fin röding, och Tom har hugg direkt efter, men missar. Jag däremot kände inte ett skit. Inte ens ett litet hugg. Ingenting.
När vi började diskutera om vi skulle börja röra oss mot bilen då bastun hemma var ganska lockande så hände något. Jag fick napp! Gud vad jävla skönt! Efter x antal timmar på en blöt is utan stövlar, när fötterna är två isblock, när händerna är så kalla att det skulle kännas varmt i en frys, när mina kompisar får fisk, på mina grejer, då var det ganska gött att få en fisk! Nog för att detta inte var den vackraste röding jag någonsin fått, inte var det en speciellt bra fight heller, och den var inte så himla stor, men dra på trissor vad skönt det var. Efter detta så hoppade vi in i bilen och befann oss i bastun ca 65 minuter senare…
10937774_10152746993468043_2082247823_nInte störst, inte vackrast, men väl en fisk.
Sammanfattningsvis så kan jag tipsa om att inte ta neopren-handskarna om det är -18 grader. När dom blir blöta och lite kalla så är det ingen höjdare att ha på händerna. Ta ordentliga handskar och håll er varma istället, det blir mycket roligare då. Låna heller inte ut era varma stövlar om det är vatten på isen. Det blir sjukt kallt om fötterna i vanliga kängor som inte är gore-tex.
/ Jens

Recent Posts

Leave a Comment

0